Home » НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ » Хиляди българи пропищяха от тези фалшиви дини! Ето как да ги познаете!

Хиляди българи пропищяха от тези фалшиви дини! Ето как да ги познаете!
Дини, които са засадени на семка от тиква и са със същия вкус при узряването си, се предлагат на пазарите в Петрич и целия Югозапад.

Сочният летен плод идва от село Тополница, разкриха търговци, цитирани от Struma.bg. В момента се връщат масово дини, закупени в големите супермаркети в града с касови бележки, издадени на потребителите, на цена от 0.40 лв. за кг.

Същото положение се наблюдава и на зеленчуковата борса край село Кърналово, в близост до Петрич.

Инспектори на БАБХ са в процес на предприемане на стъпки за санкциониране на производителите на фалшивите дини, продаващи се на пазарите не само на територията на града, но и на цялата област.

Купувачите се възмущават, че при консумация динята, която в повечето случаи е с цвят бледорозов, мирише силно на тиква.

loading...

“В такива случаи с касова бележка може динята да се върне и при желание на клиента да му бъде върната сумата или да си избере нещо друго от щанда за плодове“, поясниха от голям магазин в Петрич.

На кооперативният пазар в южния град дините вървяха на цена от 0.40 лв. Никой от търговците обаче официално не потвърди, че продукцията идва от село Тополница, както масово се коментира.

Те обаче с охота разясниха схемата, при която раните дини се отглеждали на тиквена семка.

Технологията изисквала първо да се посади разсад с тиквена семка. След като поникне, се пикира коренчето от тиква. Изчаква се то да укрепне и след това се прави разрез.

В него се слага семката на динята и така коренчето било готово след време да бъде засято на полето. Процесът бил трудоемък, но гарантирал бърз растеж ,бързо узряване на динята и най-важното било, че коренът, на който се отглеждала динята, не боледува.

Източник: Дунавмост

Сподели с приятели

Leave a Reply

Your email address will not be published.