img

Гневен българин разби управляващите с отворено писмо: Защо всички мълчите, докато Ердоган говори за Тракия?

/
/
/
1156 Views

Борисов и ЕрдоганЛипсата на реакция от страна на българските институции, когато стабилността и сигурността на България са застрашени. Това е основният проблем, провокирал 39-годишният варненец Светослав Стаменов да напише гневно писмо до държавните институции, препратено и до „Петел„.

В обръщението си младият мъж търси адекватна реакция в ответ на опит за външна намеса във вътрешните дела на Република България. Ето и съдържанието на писмото:

До

Г-н Росен Плевналиев

Президент на Република България

Г-н Бойко Борисов

Министър-председател на Република България

Г-н Сотир Цацаров

Главен прокурор на Република България
Копие:

Г-н Даниел Митов

Министър на външните работи на Република България

05.01.2016

Относно: Адекватна реакция в ответ на опит за външна намеса във вътрешните дела на Република България.

Уважаеми г-н Президент на Република България,

Уважаеми г-н Министър-председател на Република България,

Уважаеми г-н Главен прокурор на Република България,

Не мога да остана безучастен към разразилите се събития, в навечерието на рождествените и новогодишни празници, свързани с български политически субект, които поставят на дневен ред важни въпроси свързани със стабилността и сигурността на страната ни, и липсата на реакция от страна на българските институции. Става дума за броженията в и около партия Движение за права и свободи (ДПС), и въпреки тезата, че това е вътрешнопартиен проблем, не можем да пренебрегнем, че в резултат имаме признаване, че „служители на дипломатическото представителство на Турция в България са оказвали натиск върху висши членове на ДПС и лидери по места”. В тази връзка, българският министър-председател заяви, че „има интерес към нашата вътрешна политика да има възможност да й се влияе от страна на Турция“. От изнесените в публичното пространство коментари стана ясно, че на предходни заседания на Консултативния съвет по национална сигурност, специализираните служби вече са предоставяли подобни данни за опити за намеса във вътрешните ни дела от страна на Република Турция.

На prima vista в съзнанието ми изникват следните въпроси:

· Кои са турските дипломатически служители оказвали натиск?

· Защо не са обявени вече за „persona non grata” и поканени да напуснат страната ни?

· Как би реагирала турската държава, ако български дипломатически служители открито се намесват във вътрешнополитическите дела на Република Турция, примерно, в опит за присъединяване на Одринска Тракия към Република България?!

· На какво основание министър-председателят на Република Турция оказва натиск и се застъпва за г-н Местан пред българския си колега г-н Борисов, при този, на пръв поглед, вътрешнопартиен конфликт – кой е проводник на турските интереси, ДПС, г-н Местан, или съвкупно, че да заслужат подобна подкрепа?

· Не на последно място, защо Прокуратурата не се самосезира и проведе разследване, дали български граждани са работили против интересите на държавата в този случай?

Учудващо е при разразилата се „буря”, както бе определено събитието в медиите, защо българските институции останаха безмълвни, без официални изявления при явните опити за намеса във вътрешните ни работи и по-конкретно, защо нямаше реакция от г-н Плевналиев и г-н Митов, които са ревностни защитници и рупори при опазване на международния правов ред. Случилото се влиза ли в разбиранията ни за „хибридна война” и „дестабилизация на Балканите” вследствие на „агресивното” поведение на една от страните в региона? А може би са подкрепени и от други могъщи партньори?

Кой е критерият в един случай, да сме „тихи”, цитирайки министър-председателят г-н Борисов, при наличие на явни действия в наш ущърб, а в други, да произвеждаме новини с непремерени изявления, на най-високо държавническо ниво и международни форуми, при това без налични доказателства.

В Стратегията за национална сигурност на Република България е посочено, че подкрепяме решаването на проблема в Близкия изток, но какво остава с близкия ни юг, предвид активността на турската страна на Балканите и особено след изявленията на Ердоган за Тракия?! На всички ни е ясно, че това е „замразен конфликт” от фразеологията на г-н Плевналиев, който всъщност клокочи под капака на куртоазните политически определения.

Изобщо, какво държавно формирование представляваме?! Протекторат, колония, друга неизяснена хибридна форма на обособена зависима псевдодържавна единица? Френският посланик всеки месец дава насоки за това как да се развиваме, сенатори от САЩ идват на посещения и променят хода на вече взети решения, руски висши дипломати и държавни ръководители ни характеризират с нелицеприятни епитети, турски дипломати директно чертаят съдбата на България и кадруват в партийни структури! Държим се като васална територия, съдейки по случващите се събития и реакциите на официалните институции или липсата на такава. Единственото объркване идва от това, коя точно е доминиращата държава!

Наистина ли политиката ни е толкова „беззъба”?! Ако сме се примирили, че не може да имаме самостоятелно мислене и действия, то поне, когато повтаряме заръчаното ни от Вашингтон и Брюксел, да филтрираме и подбираме изказите си. Защото се видя, че наистина посланията, които излизат от нашата външна политика, в много случаи, са от „миналия сезон”.

Когато мизансценът е в наш ущърб, да покажем, че съществуваме и все още имаме съпротивителни сили, включително, за да не се поставят определения от чуждестранни официални представители, уронващи достойнството на българската държава и нация. Съжалявам, че трябва да изляза от добрия тон, но се видя, че спазването му, в определена степен, подклажда лицемерието, а зад неговата фасада назрява задкулисието и подмолните действия, от които ние, като че ли сме отвикнали да се опазваме.

В заключение, означава ли господа, че сме избрали пътя на безгласна пионка и правото на всеки чужд сюзерен да чертае нашето развитие съобразно техните виждания и необходимости, но не и според нашите интереси?! Фактът, че сме сравнително малка нация, трябва ли да е причина и оправдание за сваляне гарда от всеки качил се на властовия ринг?!

С уважение:

Светослав Стаменов, 39 г.

Варна, България

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.