img

Германия се усети: Искаме да работим с Русия!

/
/
/
1065 Views

Хорст ЗеехоферБаварският премиер Хорст Зеехофер заяви пред Владимир Путин в Москва, че най-острите проблеми в света трябва да се решават съвместно. Той отбеляза, че най-мощната германска провинция Бавария чувства върху себе си събитията в световната политика, включително в Сирия, Украйна, проблема с бежанците, престъпността.

„Убедени сме, че всичко това може да бъде разрешено, само ако действаме заедно, а не в конфликт“, подчерта десният консервативен премиер и политик. „Всичко това ние искаме да правим не срещу нашето федерално правителство (на Меркел – ред), а заедно с него, не срещу Русия, а по възможност заедно с Русия“, подчерта още Зеехофер.

Гостът разказа също, че „пред нито едно от предишните ми посещения в други държави аз не бях чувал толкова лъжлива и невярна информация, както този път. За нас най-важното е да задълбочаваме нашите отношения. Смятаме, че това е необходимо в условията на всичко това, което става по света“. Той се изказа за задълбочаване най-вече на икономическите отношения, но не само тях.

„Смятам, че трябва да разпространим това също в културата и науката“, изтъкна той. В отговор Путин отбеляза: Що се отнася до всякаквите слухове, те са неизбежни“. Домакинът посочи специалната роля на провинция Бавария в двустранните руско-германски отношения.

Той изтъкна, че на тази провинция се пада една пета от цялостните двустранни отношения. „Тук работят 1600 предприятие с баварско участие. Това е и електроника, и машиностроене, и строителният бизнес, какво ли не е застъпено“, конкретизира се руският президент. Путин добави също, че половината от инвестиционните проекти на Германия в Русия са с баварски произход. Хорст Зеехофер е лидер на дясноцентристката партия Християн-социален съюз (ХСС), която действа именно в Бавария.

Тя традиционно е по-младшият партньор на консервативната партия Християн-демократичен съюз на канцлерката Ангела Меркел. Съответно десният съюз ХДС/ХСС е гръбнакът на сегашното коалиционно правителство, в което влиза и лявоцентристката Социал-демократическа партия, чийто най-видни представители в управлението са вицепремиерът и министър на икономиката Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер.

В същото време Зеехофер е сред най-мощните критици на мигрантската политика на Меркел. Привлекателната икономически Бавария е сред провинциите, в които са влезли най-много мигранти.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.