img

Генерал Майкъл Флин: Очаква ни страшна война!

/
/
/
943 Views

Майкъл ФлинБившият шеф на разузнавателното управление към Министерството на отбраната на САЩ (2012-2014 г.) Майкъл Флин заявява пред Russia Today, че е убеден – страната му трябва да преразгледа стратегията си в Сирия и Ирак и да отстъпи крачка назад. „Не можем да действаме повече с принципа „наши“ и „ваши“. Трябва ясно да определим какво искаме да постигнем и с кого искаме да работим“, заявява Флин.На въпрос САЩ кои групировки поддържа в Сирия, бившият шеф на американската разведка казва: „Боже, много са! Помня, че според една оценка бяха около 1200. Убеден съм, че никой от нас, включително и Русия, няма ясна представа с кого си имаме работа, а в случая това е особено важно. Едностранчивият поглед към Сирия и Ирак би бил твърде погрешен“.

„За САЩ е особено важно да се ориентира кой кой е в този зоопарк. Защото това не е просто зоопарк с отворени клетки, това е джунгла и затова ние сме длъжни да определим общите критерии при взаимодействието си там“, казва още Флин.

Той не пропуска да отбележи, че Асад трябва да бъде изправен пред международен съд заради използването на химическо оръжие срещу мирни сирийски граждани: „При подобна ситуация ние не можем да приемем този човек като национален лидер“.

Майкъл Флин отбелязва още, че и САЩ, и Русия трябва да спрат доставките на оръжие в Сирия: „Ние трябва да спрем да инвестираме в този конфликт“.

Интересна е позицията на бившия разузнавателен шеф относно намесата на Русия в сирийския конфликт. Според Флин зад това стоят вътрешни проблеми на Русия, а и цената, която е платена е твърде висока: „Инцидентът със сваления руски самолет, а преди това взривения руски лайнер, при който загинаха невинни хора, е твърде губеща цена за началото на вмешателството“.

Майкъл Флин отбелязва още, че всички големи държави – и САЩ, и Западът, и Русия, които са намесени в конфликта в Сирия, трябва да действат заедно: „Тук не става дума за дипломатически преговори, а за това как ние ще работим заедно на бойното поле, на информационното поле. Защото ние с общи усилия трябва да отстраним този тумор на радикалните форми на исляма. Ако не успеем заедно, ще трябва да го правим поотделно, което е много по-сложно“.

„Още от млад офицер знам – най-добрият план е този, който ви оставя добри алтернативи и в последния момент. Не знам вярва ли президентът Путин, че има най-добрия план. Вярва ли в това президентът Обама? Като гледам какво става, как се развиват събитията, виждам, че над нас е надвиснала огромна опасност. И че ние не сме си оставили много варианти за избор. Посоката, в която се движим в момента, това разрастване на конфликта – това е голяма война. Колкото сме по-близо до това, толкова са повече рисковете, по-голяма цената и по-малък изборът. Затова сега ние трябва да работим заедно – САЩ и Русия, и да определим ще можем ли съвместно да изработим повече възможности за това да стабилизираме ситуацията“, заявява Майкъл Флин.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.