img

Генерал-лейтенант Майкъл Флин призна: САЩ е причината за създаването на Ислямска държава!

/
/
/
679 Views
Сподели с приятели

Ислямска държаваАко САЩ не бяха нахлули в Ирак, терористичната групировка ИД нямаше да възникне, заявил бившият шеф на разузнавателното управление на Пентагона генерал-лейтенант Майкъл Флин в интервю за Der Spiegel.„Това беше огромна грешка. Колкото и жесток да беше Саддам Хюсеин, унищожаването му беше неправилно. Същото се отнася и за Кадафи в Либия, която сега е разбита държава. Големият исторически урок е в това, че стратегическото нахлуване в Ирак беше неимоверно лошо решение. Историята не трябва и няма да бъде снизходителна към нас” – казал Флин.

От 2004 до 2007 г. Майкъл Флин е служил в Афганистан, където ръководил разузнаването в Съвместното командване на специалните операции на САЩ. Занимавал се с издирването на Абу Мусаба аз-Заркауи, лидер на „Ал Кайда” в Ирак и основател на ИД.

Според Флин, САЩ винаги са се стремили да унищожат главатаря, разчитайки, че неговите заместници няма да са така успешни. Това се оказа невярно, признава генералът: на мястото на бен Ладен и на аз-Заркауи дойде „много по-умният” и „много опасен” Абу Бакр ал-Багдади, който издигна регионалния конфликт на равнище религиозна глобална война.

Флин отбелязал, че САЩ са допуснали огромна грешка, когато задържали, а след това освободили ал-Багдади през 2004 г. „Ние бяхме твърде глупави. Тогава не разбирахме с кого имаме работа” – съжалява бившият разузнавач.

„Сега във всяка страна в Европа има своя структура на ИД. Възможно е да има и в САЩ, макар да не сме я открили” – казва той.

Според него, за победата над ИД само авиационните удари не са достатъчни, нужна е сухопътна операция. Също е необходимо конструктивно сътрудничество с Русия. „Русия реши да действа в Сирия по военен път и това кардинално промени ситуацията. Ние повече не можем да говорим, че Русия е лоша и трябва да си отиде. Това няма да стане, да бъдем реалисти” – казал Флин в интервюто.

Флин също така разкритикувал нежеланието на САЩ да сътрудничат в сирийския въпрос. „Президентът Оланд пристига във Вашингтон и иска военна помощ. Като американец намирам това за странно. Ние отдавна трябваше да отидем при него и да му предложим подкрепа” – казал Флин. Такава позиция принудила Оланд да се договаря в Москва.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.