img

Европол алармира: ДАЕШ имат лагери на Балканите!

/
/
/
1060 Views

ДАЕШОсвен с тренировъчни обекти в Сирия, джихадистите от „Ислямска държава“ разполагат с по-малки лагери в страните от Европейския съюз и в балканските държави. Това разкрива Европол в свой доклад от 18 януари 2016 година.

Според европейската служба, обучението в лагерите позволява на вербовчиците на „Ислямска държава“ да тестват физическата подготовка и решимостта на желаещите да се присъединят към групировката. Засилва се тенденцията за „братски събирания“ – аналог на лагерите, каквито други религиозни движения поддържат от десетилетия, посочва документът.

Европол очаква „Ислямска държава“ или вдъхновени от нея терористи да се опитат да извършат нови атаки с многобройни жертви в Европа, като особено заплашена е Франция. Службата отбелязва, че атентатът от 13 ноември в Париж е извадил наяве необходимостта от подобряване на обмена на информация между страните членки на Европол.

Въпреки че няма доказателства, че терористите използват системно потока от бежанци, за да влязат в Европа, налице е реална опасност сунити от сирийската диаспора да станат податливи на радикализиране след пристигането си в Европа, предупреждава документът.

Друго заключение на Европол е, че значителна част от чужденците, които се присъединяват към водените от „Ислямска държава“ сражения, в миналото са били диагностицирани с психически проблеми – според някои източници това са около 20% от членовете, а според други – дори повече. В същото време около 80% имат съдебно минало, вариращо от малки простъпки до по-сериозни престъпления.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.