img

Ето защо Росен Плевнелиев няма да се кандидатира отново за президент!

/
/
/
670 Views

Росен ПлевнелиевСегашният президент Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат. Причините са три – пълният разлом между него и гуруто му Иво Прокопиев, сринатият му рейтинг и ненатрапчивото оттегляне на подкрепата за него от страна на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Това научи БЛИЦ от отлично информирани източници от средите на управляващите.Сблъсъкът между Плевнелиев и Прокопиев се е състоял през последните месеци, преди темата за президентските избори да стане особено актуална, след като трима от основните фактори в държавата заговориха за предсрочен парламентарен вот – Бойко Борисов, Лютви Местан и Михаил Миков.

Президентът и бизнесменът са влезли в конфликт заради бизнес отношения. След като кръгът „Капитал“ излъчи Плевнелиев за министър в първото правителство на Борисов, а впоследствие той стана президент с подкрепата на ГЕРБ, държавният глава поверил целия си бизнес в ръцете на Прокопиев. По стара традиция обаче капиталецът забатачил доходоносните занимания на ортака си до степен, в която те се превърнали в абсолютно губещи.

Преди 3 години заради забатачени по същия начин финансови операции Прокопиев бе принуден да напусне страната заедно със семейството си, тъй като хората, които му бяха поверили парите си за управление в различни фондове, не му обещаваха нищо добро. Този път обаче капиталецът се чувствал доста по-стабилен, тъй като зад гърба му стоят милионите от фондацията „Америка за България“.

Това изобщо не насърчавало Плевнелиев да разчита на някакъв граждански комитет от средите на Прокопиев, който да издигне кандидатурата му за втори мандат, особено след срива на личния му бизнес и конфликта му с капиталеца. Още повече, че след първоначалните скандали двамата са прекъснали контактите си. За сметка на това реализираната му мечта – откритият преди два дни „София тех парк, му даде възможност да претопли старите си бизнесвръзки чрез контакта си с баварския президент Хорст Зеехофер.

Ситуацията около дясната кандидатура за следващ президент окончателно се нагнети, след драматичното минаване на лидера на ДСБ Радан Кънев в опозиция, последват от цялата си партия. Според източници на БЛИЦ в дъното на резкия ход изобщо не са конституционните промени, а именно бизнес раздора между Плевнелиев и Прокопиев, който преориентира капиталците към подкрепа за друг кандидат – именно Кънев. Самият той от известно време намеква, че не е изключено да влезе в президентската битка. Заявлението му, че напуска управляващата коалиция заедно с партията си му развързва ръцете за поведение и говорене анти-ГЕРБ, с което да утвърждава самоличността си на опозиционер на властта с право да се обявява за нейна алтернатива.

Вчерашното изявление на Бойко Борисов обаче окончателно сгъсти облаците около замислите на кръга „Прокопиев“. Премиерът не просто заговори за избори „две в едно“ през есента – сиреч, за президентски заедно с предсрочни парламентарни, но и остави широко отворена вратата пред собственото си кандидатиране за държавен глава, като каза, че когато моментът настъпи, ще мисли за това.

В същото време коментарите на привържениците на ДСБ за оставането на знаковото лице на партията Петър Москов в правителството сочат, че сред тях има разцепление, което в никакъв случай няма да помогне за доброто представяне на капиталския кандидат на президентските избори. Затова от няколко дни протестърската завера започнала да работи и върху образа на още един евентуален кандидат за президентския пост в лицето на шефа на ВКС Лозан Панов, който от омразен на протестърите „плод на задкулисието“ внезапно започна да се изявява като морален стожер на съдебната реформа и политическите нрави. Заговорниците изчислили, че не говат да залагат само на един кон в лицето на Радан Кънев, който вече се е забъркал в доста скандали, и имат достатъчно време да изковат чистия и светъл образ на Панов, който да завладее демократичните сърца, разказаха пред БЛИЦ запознати със зависъла.

Източници от властовите среди бяха категорични пред БЛИЦ, че през последните часове Плевнелиев окончателно се е отказал от битката за втори президентски мандат.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.