img

Ето защо предложиха Екатерина Захариева за министър на правосъдието – вижте схемата!

/
/
/
860 Views

ЗахариеваНов октопод от авери и ортаци се офомя във властта, научи БЛИЦ. Очертава се продължаване на тенденцията за все повече и повече семейни приятели на първите редици в политиката, след като днес Екатерина Захариева бе предложена и за ованкантения от Христо Иванов пост на правосъден министър. Така госпожа Захариева се очертава като истински „дялан камък“ за всяко място, където има възможност да бъде сложена.

Вероятно в България няма професионалисти, заслужаващи доверието да продължат с реформата във съдебната власт, щом нещата опряха до човек, който е добър администратор (сигурно), но още по-сигурно е добър семеен приятел на президента Плевнелиев.

 Семейството на Захариева със сигурност има много общи допирни точки с Плевнелиев. Като се почне от работата в президентството ,мине се през бизнес отношения и се стигне до общи политически интереси в сферата на кръга „Капитал“. Между другото, къде свършва бизнесът и откъде почва политиката в този кръг е трудно да се каже.
Захариева влиза в голямата политика по семейна линия.  Тя е съпруга на високо оценявания в архитектурните среди Ангел Захариев. Той заедно с двама свои приятели създава през 2005 г. архитектурно студио “А и А архитекти” ООД, записало в актива си редица ключови проекти.
Тяхно дело, съвместно със световноизвестното “Аткинс Студио”, е първият небостъргач в София – “Капитал форт”, намиращ се срещу Международния изложбен център, първата копка на който направи президентът Плевнелиев. Студиото на Захариев има и проекти за жилищни сгради в Перу и Барселона и редица офисни и търговски сгради в София.
Другото професионално дело на Захариев е „Бизнес парк София“ и „Резиденшъл парк София” – две начинания, тясно свързани с президента Росен Плевнелиев в предишното му качество на строителен предприемач. Малък, но доста интересен факт е и това, че клиент на проектантското бюро е компанията „Алфа дивелъпмънтс“ , преименувано в „Лендмарк холдингс“. Дружеството се контролира от бизнесмена Иво Прокопиев. Вероятно това е една от причините бизнесът на Ангел Захариев да се развива чудесно, напук на кризата. Печалбата за година скача над 2 пъти – от 205 000 лева през 2010 година на 583 000 лева през 2011 г.
 Така естествено приятелството на семейна основа и общи бизнес интереси водят съпругата в орбитата на поелия по политическата стълба Росен Плевнелиев, който има и още едно известно семейно приятелство- с Иво Прокопиев.
През 2009  година Плевнелиев я прави заместник-министър в регионалното министерство. Дотогава тя има едва две години стаж като адвокат и около 7 години като юрист в Министерството на околната среда и водите, след завършването на висшето си образование в Пловдив.
Защо като регионален министър Росен Плевнелиев е решил, че тъкмо Екатерина Захариева е най-достойна за негов заместник, който да отговаря за промените в законите, държавните имоти, ГРАО и жилищната политика, може да отговори само той. По-важното е, че и след приключването на неговото министерстване ,Захариева върви плътно до своя патрон. Вероятно новият президент не си спомня, че именно Захариева не внася таксата от 20 лева като представител на МРРБ, вследствие на което държавата губи дела по казуса със застрояването на плажа „Корал“. Или пък смята това за маловажно пред приятелските им отношения.
Така пътят на семейният приятел на президента продължава във възходящ ред-началник на кабинета на Плевнелиев, участие в два служебни кабинета и то на важни позиции, в последния като вицепремиер и министър на регионалното развитие. Сега й се отваря нова писта- правосъдното министерство. Дали там тя ще прави реформа, както заявява, или ще защитава интересите на своя патрон, само времето ще покаже. Но от някои други „семейни приятели“ на властимащите ,назначени на важни постове имаме вече печален опит.
Дали и този път нещата ще завършат както с Владимира Янева, никой не би могъл да каже. Ясно е само, че принципът на назначаването на висши държавни длъжности семейни приятели не е препоръчван от нито една демократична структура. И въпреки това-широко използван у нас.
Дали обаче трябва да имаме доверие на хора, издигнали се по този начин, сложили в основата на кариерата си общи бизнес, финансови, политически и лични интереси, е въпрос, на който всеки трябва да отговори сам. Включително и депутатите.
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.