img

Ето такава Lada не сте виждали – страхотно кабрио бижу!

/
/
/
1283 Views
Сподели с приятели
През годините Lada винаги се е опитвала да изнася продукцията си в чужбина, но както е известно – без сериозен успех.

В много страни обаче, където се продава Lada, автомобилите се доработват от местните дилъри. Сега ще ви разкажем за една британска компания, която не само доработва, но и променя коренно визията на ВАЗ-2108, превръщайки го в ефектен роудстър.

Lada кабриоВсичко започва с идеята на един човек на име Тони Стивънс, който е доктор на техническите науки. Той отдавна искал да направи собствен автомобил и през 1980 година завършва работата си на прототип, който именува като Cipher. Той представя творението си на едно местно изложение, публиката го приема доста добре и той решава да се захване с малко серийно производство.

Лада роудстърВ същото време Министерството на промишлеността на СССР решава, че автомобил от подобен клас ще се продава доста добре на Острова и се договаря с фирмата на Стивънс за сътрудничество. Резултатът от сътрудничеството е демонстриран през 1989 година, когато на бял свят се появява Lada Cipher Sports. Външно автомобилът е идентичен с прототипа на Стивънс, но технически се различава доста.

Ладата на Тони СтивънсВ автомобила са използвани възли и агрегати от ВАЗ-2108, а под капака е монтиран 1.3-литровия ладов двигател, който в случая задвижва предните колела. Плановете са за доста големи серии, като идеята е роудстърът да се произвежда в Литва, но разпадането на СССР слага край на проекта. Така остава една-единствена Lada Cipher Sports, която се пази във Великобритания и даже наскоро беше обявена за продажба с цена от 80 000 паунда.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.