img

Ето колко пари получават „протестърите“ и техните сайтове!

/
/
/
1345 Views

крадците на българияРодните любими на народа протестъри и платени сайтове намериха поредната си касичка за източване на пари от ЕС. Това се случва благодарение на подкрепата за неправителствени организации (НПО), които получават субсидии по  Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Разглеждайки проверката на „Епицентър“, можем да видим, че в списъка на облажилите се присъстват добре познати сайтове, фондации, както и разни знайни и незнайни „експерти“. А ето част от тях, които може би сте срещали по-често:

Фондация „Инфо спейс“ е прибирала точно 43 173€. Причината за субсидирането е „наблюдение на провеждането на реформаторски политики в ключови области“. Управителка на въпросната фондация е Стояна Георгиева, която е и собственичка на уебсайта mediapool.bg. Известно време този сайт хвалеше изключително много министъра на правосъдието – Христо Иванов, а в същото време плюеше родната съдебна система, която така или иначе е потънала дълбоко в калта.

17 348€ пък са отишли при Огнян Минчев, който е политолог по професия, но причината за финансирането му е дейното му участие в протестите през 2013-а година, както и тяхното популяризиране. Това очевидно се смята за „Стратегическо планиране и конкретни застъпнически кампании: Основни инструменти за изграждане и развитие на организационния капацитет на гражданските организации“

Същият Христо Иванов, който споменахме като правосъден министър не е пропуснал да бръкне в буркана с мед. Той е прибрал точно 20 400€, под предлог „прозрачни парламентарни назначения“. Колко са прозрачни обаче, само той си знае, тъй като всичко става на тъмно.

Антоанета Цонева, която е омъжена за брата на известният водещ Митко Цонев и която оглавява „Протестна мрежа“ се е облажила с 7 847€, за да лобира за промяна в Изборния кодекс. Цонева се е „нагърбила“ да защитава исканията на „умните, красиви и ранобудни“ протестърчета за промяна на системата, по която се избират народните представители, както и за свалянето на кабинета „Орешарски“. Да ви е честит изборния кодекс, с който Бойко Борисов и ГЕРБ надминаха дори „народната любов“ към Тодор Живков.

Иво Прокопиев също не е пропуснал сладките европарички. Неговата медийна империя „Капитал“ е прибрала 46 209€ за „защита на човешките и граждански права“. Иво Прокопиев и защита на хората… без коментар!

Бившият шеф на фондация „Отворено общество“ и настоящ на „РискМонитор“ – Стефан Попов, пък е намазал рекордните 56 291€ за „граждански мониторинг на цялостната реформа на сектора за сигурност“. Ако името не ви говори нищо, ще ви припомним, че това е братът на Юлиан Попов, който е бивш екоминистър от служебното правителство.

Красимир Кънчев, лидер на Евророма и Български хелзинкски комитет също е сред бенефициентите. Той си е „заработил“ 17 918€ за „съдебна защита на търсещите закрила у нас бежанци“ 

Видната протестърка Саша Безуханова, която се пише и бизнесдама, също присъства в този списък. Тя е усвоила 45 000€ за „предизвикателства, променящи живота” през 2013 г. Проектът е насочен към местните общности, които да “идентифицират най-важните си проблеми и да излъчат свои лидери, които да бъдат обучени и да предложат решения на поставените проблеми”.

Другите имена, които също са в този списък са на Красен Станчев, Александър Кашъмов, Тома Белев, Петко Георгиев, Любен Панов, Надя Шабани, Петко Кенанов, Станимир Хасърджиев, както и бившият министър на образованието – Даниел Вълчев, който пък е прибрал 48 319€ по проект „Инициатива за съдебно изпълнение в услуга на обществото“

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.