img

Ето какво става, когато карате зимните гуми в топлото! Всеки шофьор трябва да изгледа това ВИДЕО!

/
/
/
225 Views

Да не предизвикваме късмета си, но вече можем да кажем, че зимата отдавна приключи.

С идването на пролетта ще забравим за изравянето на колата изпод снега, за вкочанените пръсти и хлъзгавите пътища. Дотук добре, но ако се загледате по заобикалящите ви коли, обзалагаме се, че ще забележите някои все още със зимните си гуми, пише OFFNews

Най-вероятно тук става въпрос за немърливост от страна на шофьора, но замисляли ли сте някога какви са последиците от каране с неправилната гума?

Най-очевидният резултат е преждевременното износване, защото зимните гуми използват много по-мек каучук от летните или всесезонните. Така материалът предоставя нужното сцепление дори когато термометърът показва отрицателни стойности, но не и при летни жеги.

Може и да си мислите, че при сухо и топло време дори във Формула 1 използват меки сликове, следователно мек каучук гарантира сцепление, но при конвенционална шосейна зимна гума на практика прекаленото омекване влошава драстично качествата й.

Това доказва и Джейсън Фенски или Engineering Explained, който обува своето Subaru и измерва спирачния път от 60 м/ч или 96 км/ч първо със заводските всесезонни гуми на Yokohama, след което и със зимни на Bridgestone. Резултатът е красноречив.

При три последователни теста със всяка гума при 17 градуса данните показват предимство за по-твърдия всесезонен каучук.

Всесезонни:

1. 37,7 м и 3,02 секунди
2. 37,83 м и 3,11 секунди
3. 38,6 м и 3,11 секунди

Зимни:

1. 38,3 м и 3,10 секунди
2. 40,9 м и 3,26 секунди
3. 41,1 м и 3,31 секунди

Източник: Дунавмост

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.