img

Ето как се образуват белите облаци в небето – интересни факти!

/
/
/
1164 Views

Бели облациПоловината от белите облаци в небето дължат произхода си на фитопланктоните в океана, които отделят големи количества аерозоли в земната атмосфера.

С дейността си клетките на фитопланктоните отделят аерозоли, които съдействат за образуването на по-голямата част от белите облаци, казват американски физици пред списание Сайънс адвенсис.

Ръководителят на проучването Сюзън Бероуз от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория в Ричлънд (САЩ) казва, че с колегите ѝ са стигнали до този извод, след като изследвали снимките на водите от световния океан с помощта на спътника Тера.

Според учените т.нар Южен океан е едно от най-облачните места на планетата ни. Този факт привлякъл вниманието на изследователите.

Водите в този район са прекалено отдалечени от сушата, с изключение на Антарктида, което позволява на специалистите да проследят дейността на различните видове морски аерозоли.

В края на изследването станало ясно, че повече от половината разглеждани аерозолни частици, образуващи белите облаци, се дължат на фитопланктона в океана. Установено е още, че аерозолите не само съдействат при образуването на облаци, но и ги правят по-бели и видими за човека.

Отделянето на тези частици е най-интензивно през летния и есенния сезон, когато в южното полукълбо цъфти планктонът. Цъфтежът на планктона увеличава до два пъти количеството на аерозолните частици в атмосферата.

По-гъстите облаци на свои ред отразяват слънчевите лъчи и в резултат на това Земята се охлажда.

Южният океан играе огромна роля в работата на глобалната климатична система на Земята и ние се надяваме, че нашето откритие ще помогне по-добре да се разбере колко силно реагира планетата ни на парниковите газове – казва в заключението си Сюзън Бероуз.

Облаците са едно от най-интересните явления в атмосферата и оказват силно влияние както върху метеорологичните условия, така и върху условията за летене.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.