img

Ето как най-бързо и лесно да намерите изгубените си вещи!

/
/
/
731 Views

изгубени вещиНай-добрият начин да си спомним нещо, е да затворим очи. Затова така е най-лесно да намерим нещо изгубено, като ключове, съобщи в. „Дейли телеграф“, позовавайки се на британски учени. Учени от университета на Съри установиха, че доброволците си спомнят много по-лесно със затворени, отколкото с отворени очи, пише БТА.

Психолозите са работили със 178 души. Те трябвало да гледат филм как електротехник влиза в един дом, прави ремонт и след това краде. Доброволците трябвало да си спомнят видяното с отворени и затворени очи, след като са установили връзка с интервюиращия, или не. Когато посочвали дребни детайли, например надписа отпред на автомобил, затворилите очите си отговорили правилно на 23 процента повече въпроси. Създалите добра връзка с интервюиращия също дали повече точни отговори, но затварянето на очите било много по-ефективно, независимо от отношенията.

Във втория експеримент със затворени очи хората си спомняли по-добре и звуци.

Обяснението на психолозите е, че за зрението е необходима много от обработващата енергия на мозъка и затова премахването на полето на зрението позволява по-добър фокус в друга сфера. Психолозите се надяват, че откритието им ще послужи на свидетели да престъпления да си спомнят повече детайли.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.