img

Ето как да съхранявате правилно най-важните хранителни продукти!

/
/
/
911 Views

Хранителни продуктиВсяка жена владее реда в своята кухня. Съществуват златни правилата, които допринасят за правилно и по-дълго съхранение на зърнените храни и най-често използваните зеленчуци. Има начини и за корекция на пресолената супа. Съществуват умения да се избере ароматно кафе и ароматът му да не си губи. Ето някои от тези правила:

Съхраняване на зърнените продукти

Съвременният начин за съхранение на ориз, жито, киноа, елда , семена и бобовите варива се съхраняват в плътно затворени стъклени буркани или пластмасови сухи кутии с капак на стайна температура. За да увеличите срока на годност на провизиите си, сложете дафинов лист, за да предпазите зърнените храни от буболечки. Съхранявайте контейнерите на сухо в килера или в кухненския шкаф. Уверете се, че кутиите са затворени плътно и не влиза въздух. Може да използвате и платнени торбички, но преди да пресипете зърната в тях, „сварете“ торбичките за 10–15 мин в наситен солен разтвор, а след това ги изсушете, без да ги изплаквате. В тях може успешно и дълго да съхранявате и сушени плодове.

Оправяне на пресолена супа

Добавете в супата картоф на дребни кубчета и я поварете още малко. Освен това може да добавите малко мляко или вода. Начин за обезсоляване е чрез добавяне на малко фиде или зеленчуци. Те ще поемат излишната сол. Естествено, супата трябва да кипне и да се остави да поври десетина минути. Друг вариант е да сложите малко ориз в торбичка от плат, да я вържете и да я пуснете в супата и така да поври 15 минути за да използвате сварения ориз като гарнитура към месо или риба.

Запазване аромата на кафето

Вакумната опаковка на кафето предпазва от окисление и овлажняване и така запазва вкуса и аромата му. Качеството и на най-доброто кафе се влошава, ако се съхранява и предлага в насипен вид. Ако престои повече от 3 дни в отворен съд, то придобива изветрял вкус. Буркан или кутия с плътно затварящ се капак запазва аромата на кафето на зърна. Мляното кафе няма да загуби аромата си, ако го съхранявате във фризера.

Съхраняване на често използваните зеленчуци

Стайната температура в кухнята може да доведе до по-бързото загниване на зеленчуците. Салатите се запазват по-продължително време, ако се увият във влажна кърпа и се поставят в хладилник. Това се отнася за всички листни зеленчуци. За да се освежат увехнали листни зеленчуци, като марули, спанак, лапад, киселец и др., се потапят във вода, в която са прибавени малко лимонов сок или оцет и една лъжица захар. Магданоз и копър се съхраняват във фризера, нарязани на ситно. Посоляват се и се поставят в стъклено бурканче, пластмасова кутия или найлонов плик. Картофите и морковите ще останат свежи, ако ги подредите на един ред върху дъното на щайга, покрито с хартия. За да изтраят по-дълго време в добро състояние, орехите също може да държите в хладилника. Така ще предотвратите изсъхването им.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.