img

Експерт: Вирусът Зика може да бъде много по-страшен от Ебола!

/
/
/
981 Views

Вирус ЗикаРазпространяващият се в Латинска Америка вирус Зика крие по-голяма заплаха за здравето в световен мащаб от епидемията от Ебола, при която в Африка загинаха повече от 11 хил. души, пише британският вестник The Guardian, цитиран от „Фокус“.

„В много отношения разпространението на Зика е по-лошо от епидемията от Ебола през 2014-2015 г. Повечето носители на вируса нямат симптоми“, твърди Джереми Фарар, ръководител на благотворителната организация за подобряване на здравето чрез наука „Wellcome Trust“.

Към настоящия момент все още няма перспективи за създаването на ефективна ваксина срещу Зика, за разлика от Ебола, за която вече няколко препарата. „Истинският проблем е, че опитите да бъде разработена ваксина, която трябва да бъде тествана върху бременни жени, е практически и етически кошмар“, добави Майк Търнър.

Най-малко 80 % от заразените със Зика не показват симптоми, което затруднява изключително много проследяването на болестта, а комарите, които пренасят заболяването, са разширили своя диапазон. „Те обичат градския живот и се разпространяват в целия тропически пояс на планетата“, отбеляза Ферар, като предупреди, че с глобалното затопляне този ареал ще се разшири още повече.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.