img

Ексклузивно! Заловен джихадист разкри за връзките между Турция и ДАЕШ!

/
/
/
739 Views

джихадистЗаловеният от кюрдски войници боец на „Ислямска държава“ Керим Амара разказа в интервю за агенция Sputnik Türkiye, че Турция е улеснявала наемането на нови джихадисти и й е продавала храни.

31-годишният Амара, гражданин на Тунис, се присъединил към джихадистите през 2013 година. След революцията в Тунис, той, както много млади хора, преминал курс по основи на радикалния ислям и воденето на джихад, а след това, по съвет на приятел, установил контакт с ИД.

„От Тунис пристигнах в Либия, а от там със самолет в Турция. След това нелегално преминах турската граница в района на граничния пункт в Рейханли в Хатай и влязох на територията на Сирия“, разказва Амара.

Там преминал 15-дневно военно обучение в едно от селата, близо до Алепо, а по-късно става командир на отряд и се оженил за сирийка. Цяла година воюва срещу иракската армия в Рамади, след това се връща в Сирия, където участва в боевете срещу Свободната сирийска армия, а по-късно и срещу кюрдските отряди за самозащита в Кобани, където през 2015 г. е бил заловен.

Според него, Турция помага на ИД и улеснява работата за намиране на нови членове на групата. „През цялото време, докато бях в редиците на ИД, нито веднъж не съм чувал, че турската армия възпрепятства включването на нови членове в редиците на групировката. Напротив, казаха ти, че Турция цени ИД и активно й помага“, казва Амара.

Той лично е участвал в размяната на пленени служители на турското консулство в иракския град Мосул срещу членове на ИД. „Предадохме на турската страна служители на консулството в Мосул, а Турция, от своя страна, ни предаде наши хора. Операцията бе организирана от тайните служби“, казва Амара.

Според турските медии, през септември 2014 г. 49 служители на дипломатическата мисия, които са били държани в плен от ИД 101 дни, са разменени с група от 180 терористи, намиращи се турски затвори. Турското ръководство тогава не излезе с официално опровержение на тази информация.

ИД доставя Турция и Ирак петрол, а от Турция и Саудитска Арабия получава храна, казва Амара. „По време на боевете в Кобани нашият командир често посещаваше Турция. От там докарваше храна и други стоки. В ИД имаше командири от турски произход“, добавя заловеният джихадист.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.