img

Ексклузивно! Шефът на РПУ-Несебър проговори за покушението срещу гангстера Митьо Очите! (интервю)

/
/
/
885 Views

Митьо ОчитеГлавен инспектор Живко Даскалов е роден на 13 март 1979 г. в Айтос. Завършил е икономика в Пловдивския университет. Влиза в системата на МВР през 2005 г. и минава цялата йерархия, докато стига до главен комисар. Дълги години е шеф на сектор „Убийства” в ОСМРВ-Бургас. Става полицай на годината през 2014 г. Шеф е на РПУ-Несебър от началото на 2015 г. В интервю за „Телеграф“ днес той дава подробности за крими обстановката в района на курортния град.

– Главен инспектор Даскалов, след стрелбата по Митьо Очите каква е обстановката в момента в Слънчев бряг и Несебър, чисто като усещане за сигурност на хората?
– Съвсем нормална е в момента. В началото имаше малко напрежение, което е нормално, но вече всичко е спокойно. Самото престъпление беше достатъчно сериозно и обществено опасно, нормално беше да се притесняват. Засиленото полицейско присъствие обаче веднага помогна за успокояване на обстановката.

– Веднага след стрелбата свидетели разказаха, че хората на Очите да се движили на групички към заведението “4 You”. Имаше ли възможност да се предотврати екшънът, като се намеси полицията?
– Не е вярно, е големи групи хора са се събирали към заведението, както беше лансирано. Според мен нямаше да се предотврати. Става дума за емоционално изпълнение на тези лица. Не е имало планировка, някаква предварителна организация. Самото деяние подсказва за това. Особено за стрелбата съм сигурен, че не е планирана. Имало е само предварителна уговорка за среща, не за побои и за стреляне. Ако някои иска да върши такова престъпление, бъдете убедени, че нямаше да избере заведение в центъран а Слънчев бряг с толкова много хора. А и тук не говорим за поръчково убийство, а за сбиване с последвала стрелба.

– Повечето участници в екшъна вече са пуснати с различни мерки. Знае ли се къде се намират в момента, или не ги следите?
– Всички хора, за които има данни, че са извършили или че могат да извършат или планират престъпление, се наблюдават. А за хората на Очите – има някои които са на територията на Несебър, има други в различни градове на страната, но те се наблюдават.

– Може ли да кажем, че се наблюдават хората на Митьо Очите в Несебър?
– Да и не само неговите хора, държа да подчертая – и не само.

– Главният секретар на МВР Георги Костов каза, че е работено от началото на летния сезон по наркобандата на Мазния и Иван Слънцето. Коя се оказа по-трудна за хващане?
– Събирането на доказателства за разпределянето на наркотици и особено за организирана група е много трудно.необходимо е дълго време, докато успееш да стигнеш до конкретна информация, която после да докажеш. И двете групи – на Мазния и на Слънцето, бяха много сериозни, конспиративни, при тях няма изтичане на информация. Дори да хванем техен дилър, той не говори, не мога да кажа коя от двете банди е по-силна и коя прави повече печалби. Но и двамата ръководители са известни на МВР не от сега, а от години, което значи, че имат солиден криминален опит. Мога да ви кажа още, че територията на Мазния е основно в Приморско и Бургас, много по-малко е работил в Несебър. По-силният като организация и група в нашия район беше Иван Слънцето. Много пъти негови хора са хващани с наркотици, дори и соченият за дясната му ръка Чочо. Помните, че моят заместник Денислав Киров го беше задържал. Срещу лицето се водят две досъдебни производства. В детайли за групата на Слънцето обаче няма да говоря, защото още не е започнало делото.

– С какво ви направи впечатление Иван Слънцето?
– Той е типичен лидер на организирана престъпна група – има строга йерархия, строг контрол над подчинените си, конспиративност. Слънцето е известен не от това лято, а от години. Представете си, че е работил като частна фирма, но за престъпления. Виновните се наказват по същия начин – с глоби, и то солидни.

Интервю на Виктория Пенкова, в. Телеграф

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.