img

Една туркиня ми разкри тайната си за грис халва – разбира се, че си има чалъм, а резултата е божествен!

/
/
/
483 Views
Днес ще ви предложим рецепта за един много популярен десерт в Турция – грис халва.

Рецептата не е сложна, а приготвянето на сладкиша отнема буквално няколко минути. Естествено, има си и един трик. А той е, че трябва да се запасите с търпение и добре да планирате кога искате да почерпите някого с грис халвата. Чалъмът е, че грис халвата трябва да престои в хладилник поне четири часа. Но да започваме.

Ето и необходимите продукти:

1 лимон,
1 лайм,
2 яйца,
200 грама захар и още 7 супени лъжици захар,
100 грама грис,
500 мл краве мляко,
кашу или бадеми – за поръсване.

Приготвяне:

Започнете с цитрусовите плодове. Тъй като ще се ползва кората им е хубаво да знаете произхода на лимона и лайма, вече се предлагат био и на двата цитруса. Измийте ги много добре и рендосайте цялата кора на фино ренде.

Разбийте яйцата със захарта (200 грама). Добавете гриса и разбъркайте много добре. Добавете и млякото, разбъркайте отново до получаване на еднородна смес и сложете на котлона. Когато млякото започне да ври, поставете вътре корите от лимона и лайма. Намалете силата на огъня, така че сместа леко да къкри. Бъркайте непрекъснато.

Целта е сместа да започне да се сгъстява. За това ще са ви необходими между 10 и 15 минути в зависимост от силата на котлона. Не забравяйте, трябва да бъркате непрекъснато, за да не загори. Когато е готово, отместете от огъня и покрийте с капак. Изстискайте сока от лимона и лайма. Добавете към цитрусовия сок седемте лъжици захар.

Изсипете течността в силиконова форма и поставете в микровълнова печка на пълна мощност. За пет минути течността трябва да се карамелизира – става бледокафява. Това можете да направите и в тенджера на котлон, след което да излеете карамелизираната течност отново в силиконова форма. Разбийте крема с грис с миксер и го излейте върху карамела.

Изчакайте да се охлади, след което пъхнете десерта в камерата за 4 часа. Когато го извадите трябва да го оставите да престои 20 минути. След това го поръсете с начукани бадеми или кашу. Това е! Добър апетит!

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.