img

Днес, 1 юли, влизат в сила новите промени за шофьорите! Много са и са важни, ПРОЧЕТЕТЕ ГИ!

/
/
/
1218 Views


От днес младите шофьори ще получават 26 вместо 39 контролни точки, когато вземат първата си шофьорска книжка.

Пълният размер точки ще им се дава след 24 месеца стаж зад волана. Това гласят промени в Закона за движение по пътищата, които влизат в сила от 1 юли, пише 24 часа.

Текстовете са част от пакет изменения, които бяха обнародвани в “Държавен вестник” в края на миналата година. С тях се увеличиха глобите за пияни шофьори, тези, които са под влиянието на наркотици или карат с превишение на скоростта. Според тях глобата може да стигне 1000 лв. при шофиране в града със 130 км в час при разрешени 50.

Тогава бе записано и на шофьорите без книжка да се отнема регистрацията, както и на пияни и надрусани.

Наредба за свидетелствата за управление на МПС, обнародвана в петък, гласи, че тройно – от 6 на 18 месеца, се увеличава срокът, в който пияни шофьори ще чакат книжките си. Това важи в случаите, когато са хванати да карат с над 0,5 промила алкохол или под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, както и при отказ да бъдат проверени с техническо средство или да дадат кръв за медицинско изследване. Досега текстът бе разписан единствено в Закона за движение по пътищата и гласеше, че таванът е до 18 месеца. С промените в наредбата той се вдига твърдо на година и половина.

Заявление за издаване на дубликат на шофьорска книжка вече може да бъде подадено по електронен път, предвижда друга промяна в наредбата. За целта обаче ще се изисква електронен подпис. Отказ или потвърждение пък също ще бъдат получавани онлайн.

Все още не са обнародвани последните промени в закона, с които се премахват знаците за камери на пътя. Това означава, че текстът не е влязъл в сила и пътните полицаи са длъжни да ги поставят, когато засичат скоростта на движение.

Източник: Дунавмост

loading...
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.