img

Държавата ще връща българите от чужбина с безплатни жилища и стипендии!

/
/
/
1603 Views

Българи в чужбинаСтипендии срещу завръщане в родния град и осигуряване на жилище, акцент върху аграрния сектор и облекчени данъчни ставки за фирмите, които откриват нови работни места.

Това са част от стимулите, които държавата предвижда в опит да раздвижи икономиката в Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони.

Това е записано в новата Целенасочена инвестиционна програма засъживяване на обезлюдените и бедните региони на България, пише в. „Сега“.

В документа, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие, са събрани вече известни намерения и проекти на общините, за които се очаква финансиране по европейските фондове в периода 2014-2020 г. Общо става дума за проекти за над 6 млрд. лв. Изоставащите региони обхващат 53.7% от територията на страната и 29% от населението в 148 от общо 265 общини.

Според заданието на управляващите целта е да се повиши заетостта на населението и да се привлекат инвестиции, което трябва да стане с подкрепа от държавата.

Предложените сега мерки удивително напомнят решения от далечната 1982 г., когато Политбюро на ЦК на БКП приема програма за ускорено социално-икономическо развитие на селищните системи от граничните райони и Странджанско-Сакарския край. Тогава се появява и пропадналата впоследствие програма „Република на младостта“, която трябва да спре обезлюдяването на тези райони чрез 4000 работни места, развитие на промишлеността, селското стопанство и социалната и техническата инфраструктура.

Предвиден е и богат пакет от облекчения – стимули в образователната сфера, финансови екстри (освобождаване от данъци, акцизи, такси и т.н.), натурални субсидии – 50% от стойността на столовото хранене, безплатни детски ясли и градини, безплатна закуска и обяд в училищата. Приложеният подход е от доказания добър опит от 80-те години във Франция и САЩ, където стимулите се предлагат само на хората, оставали да живеят и работят на територията не по-малко от 10 години.

В намеренията на кабинета все пак има и нови моменти, но те са обобщени във вече обявени проекти на общините и частния сектор, които се предвижда да бъдат финансирани по новите оперативни програми в периода 2014 – 2020 г. За бизнеса например се предвижда субсидия от 50% върху лихвите по инвестиционни кредити, както и възможност за наемане на терени и сгради в индустриални зони/паркове от предприятия, осъществяващи дейност на територията на съответния район.

Сподели с приятели

2 Comments

  1. Свалете данъците, цените на винетките оправете пътищата, осигурете на хората живот, за който си заслужава да се върнат. Аз съм на 22 години и моте бъдеще колкото и да ми се иска няма как да продължи в България. Не може в Лондон да плащаш 6 паунда ток, а в България 300 лева предположение, че минималната заплата е горе долу толкова. Крадете крадете скоро няма да има от кого. Мога да пиша много по тази тема, но няма смисъл. Много хора говорят и пишат, но не са чути от никой, няма и да бъдат. Продължавайте така и ще останете без народ, който да управлявятe, а трябва да е обратното. Чуѝте гласа на народа и започнете да работите за тях, а не за вас!!!!!

  2. Идиоти. Увеличете заплатите и намалете сметките за ток, та да има защо тези бъогари да се върнат. Много скоро и аз ще отпътувам към терминал 2 и няма да стъпя повече тука. Пък вие правете каквото щете.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.