img

Даниел Митов успя да вбеси Русия! Ще има ли последствия за нас?

/
/
/
1037 Views

Даниел МитовСравнението на Русия с „регулировчик“ е неуместно и провокативно – така говорителят на Външното министерство Мария Захарова коментира статия на Даниел Митов.

По време на официалния си редовен брифинг Захарова заяви, че при цялото уважение към високия пост, които му е дал българският народ, констатира редица противоречия и провокационни моменти в статията на външния ни министър, озаглавена: „Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик“, предаде БНР.

„Сравнението с регулировчик е доста неуместно. Никой в Русия не си е позволявал да има подобнонеуважително отношение или менторски тон към българския народ“, заяви говорителката.

Тя коментира пасаж от статията на Митов, в който се говори, че в Руско-турската освободителна война са се присъединили украинци, белоруси и финландци, които са имали свои геополитически интереси. По думите на Захарова тези народи през 1917 г. получават независимостта си именно от Москва, но в онзи момент те са били поданици на Руската империя и са участвали във военните действия, биейки се с руснаците и българите.

„В Русия не е прието загиналите да бъдат делени по национален признак“, подчерта тя.

Захарова говори и за „мита“ за съветската окупацията на България, припомняйки че през периода 1944-1948 г. в Съюзническата Комисия в страната ни са влизали освен СССР, но и САЩ и Великобритания и решенията са се вземали съвместно. Тя отбеляза, че на българския народ е добре известно, че през 1944-1989 г. страната е имала голям успех в науката, икономиката, спорта и много други области.

Присъстващият в залата за брифинги български журналист Борис Анзов, който неотдавнапострада леко в Сирия, разказа как на 3-ти март на връх Шипка са били освиркани българските управляващи, когато са поднасяли цветя пред паметника на загиналите войни за освобождението ни.

Той поднесе на Захарова цветя за 8 март и българско вино. Анзов заяви, че между България и Русия трябва да има само един проблем, и той би трябвало да бъде кой кого обича повече. Говорителката на руското Външно министерство се съгласи.

Анзов публично благодари на руския генерал Игор Коношенков, който бе смъмрен преди дни за това, че не е била осигурена адекватна защита на групата руски и чуждестранни журналисти в Сирия. Журналистът добави, че се гордее с руския генерал и добави, че както преди 135 години, така и днес българите и руснаците са били заедно в бой, показвайки отломка от разрушен паметник в близкоизточната страна.

Захарова подчерта, че с българския народ всичко е наред, самата тя дори има свои приятели, с които поддържа редовни отношения, но е наясно с политическата конюнктура.

Неотдавна Москва реагира остро срещу създаването на парламентарна комисия, която да провери има ли намеса във вътрешните работи на страната ни от страна на Русия и Турция. Тогава Мария Захарова заяви, че има опасност в българското общество да се зароди „неомаккартизъм“.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.