img

Д-р Георги Димов: Ако излязат гладните, протестът ще помете властта!

/
/
/
1902 Views
Сподели с приятели

Ако излязат гладните, протестът ще помете властта. Това сподели в „Студио Actualno“ гл. ас. д-р в Института за балканистика към БАН и председател на движение „Народна сила“, Георги Димов.

Според историка протестът има две страни.

„Едната е светла – тази с интелигентните хора, които ясно показаха, че в България има гражданско общество. Но протестът има и тъмна страна, която си играе с геополитическите интереси“.

„Нека се запитаме колко са полезни исканията на протеста за България? От една страна, те могат да доведат до спиране на големите инфраструктурни проекти, които означават приходи и работни места. От друга страна обаче, има легитимно натрупано напрежение“, счита Димов.

По думите му протестът ще стане страшен, когато гладните хора – тези без работа – излязат на улицата. Протестът на тези хора като вълна ще помете правителството, смята историкът.

„България, за съжаление, заема свито и уплашено място в световната геоплитика. За 30 години ние сме в ролята на държава, която загуби Студената война. Западните автори говорят за втора колонизация на страната ни“, коментира геополитическите процеси д-р Димов.

„Оръжията за масово поразяване, лошите деривати, заемите, банките, огромните кредити и задлъжнялост унищожиха капитализма и наложиха два процеса – неолиберализъм и неофеодализъм. Те разрушават държавите и хората са объркани. Това наблюдаваме в цял свят“, обобщи Георги Димов.

Според него винаги след такива либерални размествания, следват авторитарни режими. Това е аксиома. И винаги тези процеси идват от главата.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.