img

Чудех се как другите пестят пари, а аз не мога… след това научих за метода на 6-те буркана!

/
/
/
1105 Views
Сподели с приятели
„Методът с бурканите“ е един от най-ефективните начини за управление на личния или семейния бюджет. От вас се изисква просто да разделите парите, които планирате да похарчите за в бъдеще, в 6 буркана. Всеки ще отговаря за една специфична сфера от вашия живот, пише Obekti.bg.

Ако спазвате този метод, ще организирате финансите си по един наистина ефективен начин и никога няма да харчите повече, отколкото сте предвидили.

Буркан #1: основни нужди (55 процента от бюджета ви)

Парите в този буркан са предвидени за покриването на ежедневните разходи и плащането на сметките. Това включва наем, транспорт, данъци и храна.

Буркан #2: забавление (10 процента от бюджета ви)

Можете да харчите парите тук за неща, които не си купувате редовно. Например бутилка скъпо вино. Финансите в този буркан могат да бъдат използвани и за ваканционни почивки.

Буркан #3: дълготрайни спестявания (10 процента от бюджета ви)

Този буркан е гарант за вашата бъдеща финансова независимост. Ще използвате парите в него за инвестиции или създаването на пасивни източници на доходи. Харчете ги тогава, когато сте постигнали пълна финансова свобода. Дори и в този случай е най-добре да пипате единствено лихвата.

Буркан #4: образование (10 процента от бюджета ви)

Парите в този буркан са предвидени за по-нататъшното развитие на вашето образование и личен растеж. Какво по-добро място за инвестиции от вас самите? Никога не забравяйте това. Използвайте тези пари, за да купувате книги, да посещавате различни курсове и т.н. По-късно всичко това ще ви се отплати.

Буркан #5: лични резерви (10 процента от бюджета ви)

Тези спестявания могат да бъдат използвани за големи покупки. Използвайте ги, когато искате да си вземете голям телевизор, да подновите годишната си карта във фитнеса или си вземете кола. Това е резерв, който трябва постоянно да възстановявате.

Буркан #6: благотворителност и подаръци (5 процента от бюджета ви)

Харчете тези пари, когато искате да купите подарък за нечий рожден ден, когато ви поканят на сватба или други подобни поводи. Можете да дарите част от финансите си на асоциации за борба с рака, приюти за животни или просто на хора, които се нуждаят от помощ.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.