img

Честито! Данък градинка влиза от 2016-а година!

/
/
/
1061 Views

Данък градинкаСобствениците на малки ниви и селски градини ще плащат данък от началото на следващата година. Това предвиждат поправките в Закона за местните данъци и такси. Промените са подготвени от Министерството на финансите и вкарани в заключителните разпоредби в предложените изменения на Закона за корпоративното подоходно облагане.

В момента данък върху имотите не плащат собствениците на земеделски земи и гори, с изключение на застроените терени, за които се дължи налог за застроената площ и терена под нея. От 2016 г. обаче от налог ще бъдат освободени само земеделските земи извън строителните граници на населените места, които са регистрирани по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Собствениците на гори няма да плащат данъци за тях,

предвиждат поправките в закона.

На практика с готвените промени всички селски градини и ниви, които попадат в строителните граници на селищата, ще се облагат с данък върху земята, дори и малките парцели в рамките на населеното място, в които хората отглеждат зеленчуци за лична консумация или зърнени храни за фуражи на животните си. Налог ще има и за земеделските парцели и ниви, които са извън границите на населените места, но не са регистрирани в местните земеделски служби и за тях не се получава финансово подпомагане.

Промените в закона ще засегнат и имотите, които попадат в строителните граници на селищата с промени в градоустройствените планове,

но собствениците им не променят предназначението на терена и той остава да се води земеделска земя с цел избягване на данъци.

Според експерти много хора, които не обработват нивите си, ще са принудени да ги продадат, за да не плащат данъци.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.