img

Черен доклад: България се топи със 156 души на ден!

/
/
/
1019 Views

ПенсионериВсеки ден населението на България намалява със 156 души. Това показват официалните данни на Обединените нации в един от последните им доклади за демографските процеси. Според статистиката годишно страната ни се топи с по 57 000 души, колкото е населението на градове като Враца или Габрово, пише „Новинар“.

Тревожните изчисления показват, че ако се запази негативната тенденция, до 2050 година нацията ще се редуцира с цели 28 на сто. Подобна съдба грози също така северната ни съседка Румъния, Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина и Латвия.

В момента населението в страната ни е 7,15 млн. души, като от тях 3,4 млн. души са мъже, а 3,6 млн. са жени. С бързия темп на изчезване обаче до 30 години у нас ще живеят едва 5,1 млн. души, което е спад с близо 2 млн. души от 2015 година.

Една от причините за демографската криза е по-малкият брой деца, които раждат българките.

Добрата новина е, че продължителността на живота през 2050 година ще достигне 77,8 години, което е с около 4 години повече от сегашните показатели. През 2100 година медицината ще е още по-развита и качеството на живот – по-добро. Това ще осигури средна продължителност на живот от 83,9 години.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.