img

Брюксел ни учи какво да правим при среща с терористи!

/
/
/
900 Views

ТерористиВ третия ден от безпрецедентните мерки за сигурност заради непосредствена опасност от атентат в Брюксел, белгийските медии разпространяват съвети за оцеляване. Експерти в областта на сигурността съветват още в първите секунди на нападение с безразборна стрелба хората да залегнат и да се престорят на умрели. Отбелязва се, че рядко терористите довършват с контролен изстрел падналите на земята.Препоръчва се да се изчака момент за бягство, в който нападателите презареждат оръжията си. Когато се чуят изстрели, най-добрият изход е бягството, но ако това е невъзможно, добре е хората да се скрият и непременно да включат телефоните си на тих режим.

В случай, че оръжието е насочено право в някого, спасение може да бъде той да изрече „Аллах акбар“ („Аллах е велик“). Отчита се, че при атентатите от 13 ноември в Париж някои от хората са били пожалени от терористите благодарение точно на този израз, използван навреме.

Съпротивата за обезвреждане на нападателите също е възможност, но в момент, когато те са разсеяни или се затруднят с оръжията си. Даден е пример с предотвратения атентат във влака по линията Амстердам-Париж от август, когато пътници (военни от армията на САЩ в отпуск) успяха да обезвредят нападателя, докато той опитваше да презареди засеклия си автомат.

Трети ден за 1,2 милиона жители на Брюксел остават затворени метрото, училища, детски градини и университети – нещо небивало в Белгия. Следобед се очаква властите на направят преоценка на ситуацията, на равнището на тревога и мерките за сигурност, коментира вестник „Либерасион“, цитиран от БТА.

Въпреки полицейските операции с 19 обиска в района на Брюксел и три в Шарльороа, а също 16 ареста, Салах Абдеслам, заподозрян, че е играл най-малкото логистична роля при атаките в Париж и Сен Дени, остава неоткриваем, пише „Монд“.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.