img

Британците Дейзи и Колин обиколиха почти цяла Европа, но избраха да живеят във Велико Търново

/
/
/
638 Views
Сподели с приятели

Двамата чужденци планират скоро да станат родители в старата столица, разбра Е-новини

За шест години двамата влюбени Дейзи Пъркис и Колин Филс пребивавали в Германия, Унгария, Испания и Италия. Хващали се на работа тук-там, завързвали приятелства и опознавали обичаите на населението във всяка една от страните. В различните дестинации обаче откривали все по нещо, което ги отказвало да се установят за постоянно. Или климатът бил неблагоприятен, храната – странна, тамошните – недружелюбни, или пък всичко излизало твърде скъпо за тях.

През 2018 година дошли в България на гости на техни приятели, които преди много време емигрирали у нас. Това бил преломният момент, в който решили да останат за постоянно. Година по-късно са категорични, че изборът им е оправдан и изобщо не съжаляват, че са напуснали родината си.

Тя е на 26, а той на 29 години. Родом са от Брайтън, разположен на южното крайбрежие на Великобритания. За себе си казват, че са авантюристи и не могат да живеят, без да има нещо, което постоянно да им вдига адреналина. Така се стигнало и до началото на тяхното щуро пътешествие из Европа. Шеговито го наричат „Великото преселение на народите“, защото постоянно пренасяли огромни куфари с багаж.

Първоначално заживели в Мюнхен. Градът ги привлякъл заради разнообразния нощен живот, който предлага.

В ресторантите, баровете и клубовете прекарвали незабравими моменти, наслаждавайки се на електронна музика. Там достигнали и своя рекорд за най-дълго посещение на дискотека. Влезли да танцуват в петък и си тръгнали… в неделя. Мястото работело 24 часа, седем дни в седмицата. След няколко месеца се наситили на този начин на живот и решили да променят дестинацията.

„Теглихме жребий в коя държавата да се преместим. Падна се Унгария. Установихме се в Будапеща. Признаваме си, че тръгнахме предубедени, но се оказа, че това място е страхотно. Невероятна архитектура, романтични улички, кафенета и чистота навсякъде“, разказа Дейзи. Там започнала работа като частен учител по английски език, а Колин бил нает от компания в сферата на рекламата и маркетинга.

Десет месеца по-късно, въпреки че били доволни от живота в Будапеща, решили, че е време да разнообразят.

Стегнали куфарите за Мадрид, където всичко им харесвало, освен цените.

„Ние сме фенове на електронната музика, там се запалихме и по латиноритмите. Научихме се да танцуваме салса. Беше страхотно изживяване“, споделя 29-годишният британец.

След като станало ясно, че няма да успеят да се издържат в Испания, обърнали поглед към Италия. Заминали за Рим, където отседнали при братовчедите на Дейзи. Тя отново започнала работа като учител и си докарвала добри доходи. Колин обаче дълго време не успявал да си намери препитание и разчитали единствено на нейната заплата. Казват, че тамошното население не било особено добре настроено към чужденците и това до голяма степен ги накарало да се отправят към нова дестинация.

По покана на техни приятели дошли в България.

„Още на излизане от летището в София видяхме кон с каруца. Помислихме си, че сме попадали в страна от Третия свят. Бяхме разочаровани до момента, в който не дойдохме на гости във Велико Търново. Харесахме мястото, защото е спокойно, чисто и атмосферата в него е различна“, заяви 26-годишната жена.

Дейзи често може да бъде видяна на Кооперативния пазар в старата столица, откъдето купува плодове и зеленчуци. Двамата с Колин са вегани и избягват да пазаруват храна от големите търговски вериги. Убедени са, че родното производство трябва да бъде стимулирано и че е в пъти по-качествено. Много обичат шопска салата, печени чушки с чесън, пълнен патладжан и пържени тиквички. Фаворит им е обаче българската лютеница.

Британците бързо успели да си намерят приятели и редовно излизат с тях да пийнат по нещо вечер. Все още обаче не могат да свикнат с ракията и основно си поръчват бира и уиски. Отскоро Колин работи във фирма за строителство и е доволен от условията и възнагражденията.

„Занимавам се основно с логистиката на строителните материали. Благодарен съм, че ми дадоха шанс, защото конкуренцията беше голяма“, увери той. Двойката няма намерение да се мести за пореден път, защото планира скоро да създаде потомство във Велико Търново.

Галина ГЕОРГИЕВА
Източник: Борба.БГ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.