img

Бразилия предизвика екологична катастрофа в Атлантическия океан!

/
/
/
854 Views

Екологична катастрофаТонове токсична кал от рухнала мина изминаха 500 км по река Рио Доче в Бразилия и се вляха в Атлантическия океан. Застрашени от смърт са растителните и животинските видове по реката и в океана, сред които редки костенурки и други морски обитатели, съобщава RT.

Най-голямата екологична катастрофа в Бразилия започна на 5 ноември, когато желязната мина Самарко се срути и изхвърли 60 млн. куб. м токсичен отпадък. Смъртоносният поток бързо заля села и замърси реки в югоизточната част на Бразилия. 11 души загинаха, а 12 други изчезнаха.

След това токсичната маса измина 500 км по течението и стигна до Атлантическия океан при щата Еспирито Санто.

Според еколози, ще бъдат нужни най-малко 30 години, за да се изчисти река Рио Доче от замърсяването с живак, арсен, хром и манган. Бедствието застрашава природния резерват Комбойос, което е едно от малкото естествени места, избирани от критично застрашените кожести костенурки за снасяне на яйца.

Рибите, големите морски костенурки, китовете и делфините също са в огромна опасност, тъй като токсините унищожават кислорода във водата и променят нивото й на киселинност.

Компанията-собственик на мината инсталира огради, опитвайки се да предпази крайбрежието на реката. Разширено е и устието й, за да може там да се събере отровната кал. „Самарко” се е съгласила да плати 262 млн. долара за изчистване на замърсяването и обезщетения.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.