img

Борисов: България и Турция ще бъдат пример за справяне с бежанската криза!

/
/
/
809 Views

Борисов и ДавутоглуЗаедно с Турция ще дадем пример как да се справим с трафикантите на бежанци. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместния брифинг с колегата си Ахмет Давутоглу, който е на посещение у нас. „Покрай тази човешка трагедия, не само в Сирия, но и в целия регион с бежанците, има лица, които получават големи пари и се замогват. Взехме решение да дадем пример как ще се разправим с това”, заяви Борисов.

„Относно възраждането на идеята за доставката на азерски газ по южното газово направление нашият газов разпределител „Балкан” заедно с интерконекторите от Гърция и Турция ще осигури транзитирането на газ. Ще определим на какъв принцип ще се осъществява то. Така че – да направим всички така, че да транзитираме газ и да печелим от транзитните такси“, каза Бойко Борисов.

Той акцентира, че са обсъдени и теми в областта на здравеопазването и лекарствената политика.

От своя страна турският премиер заяви, че след срещата насаме с „уважавания мой приятел Бойко Борисов, докато сме на власт, отношенията ни с България ще бъдат едни от най-приоритетните ни въпроси”. Акцент в двустранните отношения са в областите икономика и енергетика. Предвижда се откриването на скоростен влак между двете страни, както и газова връзка за доставката на азербайджански газ.

Давутоглу отбеляза, че е било обсъдено тристранно сътрудничество между България, Турция и Гърция.

„Проблемът с мигрантите от Сирия трябва час по-скоро да бъде решен от Сирия и тези хора да си останат в родината. Но хората бягат, идват и в Турция и този проблем бе обсъден и на срещата ни в ЕС. С колегите в България и компетентните органи този въпрос също бе обсъден”, отбеляза турският премиер.

Той посочи, че ще има нова среща с Бойко Борисов през април.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.