img

Бойко Борисов иска подписване на ново коалиционно споразумение!

/
/
/
742 Views

бойко борисовПреподписване на коалиционното споразумение поиска премиерът Бойко Борисов на партньорите си в управлението. Борисов настоява за ясни ангажименти, които да дадат възможност на кабинета да продължи спокойно работата си, да извършва реформи, включително и съдебна, пише „Стандарт“. С новия договор партиите, подкрепящи управлението, трябва „чрез конкретни текстове да поемат гаранции“.

Сред приоритетите в актуализираното споразумение, е приемане на антикорупционния закон, предложен от вицепремиера Меглена Кунева, съпредседател на Реформаторския блок. А също така и реформите в образованието, здравеопазването и администрацията.
Консултациите по преподписването на коалиционното споразумение ще текат и утре, така че в понеделник или вторник то да бъде готово и разписано. Промени ще има и в управленската програма на правителството.

„Искаме там някои от основните приоритети на отделните министри да бъдат вкарани в споразумението, за да може след това, което излиза от Министерски съвет, да бъде гласувано от парламента“, поясни Борисов.

Партиите от Реформаторския блок се събраха на работна среща още вчера следобед. След двучасови консултации е било решено всяка една от тях да представи свой вариант и приоритети, които след това да бъдат предложени за обсъждане на ГЕРБ.
Изненадващо, без капка срам на срещата се явиха и опозиционерите от ДСБ. Радан Кънев, който не напуска съпредседателския пост на РБ, но тръби, че е опозиция на кабинета, прати заместника си Атанас Атанасов и общинския съветник Трайчо Трайков. Двамата, които също твърдят, че са опозиция, ще разработват вариант на нова коалиционна спогодба, макар публично да декларираха, че няма да я подкрепят.

Преговаряме с ГЕРБ за анекс към коалиционното споразумение с цели и срокове за постигането им, каза съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Той повтори, че след 6 месеца реформаторите щели да дадат оценка как се изпълняват задачите и в зависимост от това щели да вземат решение за оставането си във властта. Анексът ще бъде отворен, така че да може да бъде подписан и от депутатите от гражданската квота в блока, каза още Зеленогорски.

За промени в програмата заговориха и от Патриотичния фронт и АБВ. Те не са коалиционни партньори на ГЕРБ, но са готови да разширят участието си и да „подсилят“ управленския план със свои предложения. АБВ получили заявка например, че ще бъде дописано тяхното отдавнашно искане за сформиране на съвет за съдебна реформа към парламента. Патриотите пък посочват като свои приоритети енергетиката, борбата с битовата престъпност, туризма и развитието на икономиката.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.