img

Банките в България отчетоха рекордни печалби – почти 1 млрд!

/
/
/
876 Views
Сподели с приятели

Банки906,5 млн. лв. е печалбата на банките за първите 10 месеца на 2015 г., което е с 34,7% повече от същия период на миналата година, сочат данните на БНБ. Само през октомври банките спечелиха нови 111,5 млн. лв., което е ръст с 35,6% спрямо положителния финансов резултат за предходния месец септември.

Причината за добрите резултати е в това, че лихвите по кредитите намаляват по-бавно, отколкото лихвите по депозитите, както и на свиването на разходите за обезценки и на оперативните разходи на банките, стана ясно от думите на Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на СИБАНК.

Българските трезори затягат коланите и прецизират непрекъснато правилата за даване на заеми и резултатите са налице, коментират от съсловието. От значение е и отбелязаният ръст в икономиката през 2015 г., който веднага се отрази положително на кредитните институции. Нараства и общият собствен капитал на банките, като достига 11,1 млрд. лв. В сравнение с предходния месец размерът на активите на банковата система се запазва на 85,5 млрд. лв., пише „Стандарт“

Делът на петте най-големи банки в общите активи се повишава до 57,2% от 56,7% преди месец, отбелязва БНБ в прессъобщението за финансовите резултати на трезорите. В края на октомври петте най-големи банки по размер на активите са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Обединена българска банка и Райфайзенбанк България.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.