img

Български учени направиха ДНК чип, с който може да се открие рак!

/
/
/
844 Views

ДНК чип за ракБългарски ДНК и РНК чипове могат да откриват наследствен ген за рак на яйчниците. Те дават възможност да се изследват хиляди гени само с една реакция. Ще могат да бъдат произвеждани серийно в открития преди една година Технологичен център на ПУ „Паисий Хилендарски”, съобщава „Телеграф”.

Те бяха част от представени иновации, създадени от откриването на Технологичния център на университета до момента. Създаден преди една година с финансовата помощ от бизнеса за над 500 000 лв., днес технологичната структура има над 60 сключени договора за експертизи с индустрията, съобщи ректорът на университета проф. д-р Запрян Козлуджов.

Технологията с ДНК и РНК чиповете е уникална за страната ни. Единствено Пловдивският университет има апаратурата, с която може да произвежда такива чипове, съобщи микробиологът д-р Величка Кърджева, която подпомага центъра.

Биомикрочиповете в момента се използват най-често за медицинска диагностика. По този начин се установяват вродени генетични заболявания като аутизъм, малформации и въпросният наследствен ген за рак на яйчните.

Именно това е и технологията, с която е открит наследственият ген за рак на яйчниците и гърдата при холивудската звезда Анджелина Джоли, което предприе радикални мерки, за да се спаси в бъдеще от появата на онкозаболяване.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.