img

Асад размаза Камерън: Вашите бомбардировачи помагат на ДАЕШ!

/
/
/
818 Views
Сподели с приятели

Башар АсадЗапочналите в четвъртък британски въздушни удари срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия са „незаконни“ и ще станат „подкрепа за тероризма“. Това заявява сирийският президент Башар Асад в интервю за „Сънди таймс“, предаде АФП.

„Това ще е вредно и незаконно, това ще стане подкрепа за тероризма“, коментира Асад британските атаки, одобрени в сряда от парламента в Лондон. „Няма как да ги биете (ИД, бел. на АФП) само с авиоудари. Няма как да ги биете без взаимодействие със сухопътни войски. Няма как да ги биете, ако нямате одобрението на народа и на правителството“, отсича той.

„Не може да отрежете част от един раков тумор. Трябва да го отстраните изцяло“, иначе той „ще се разпространи в тялото още по-бързо“, казва Асад в интервюто, цитирано и от ТАСС, предаде БТА.

Сирийският лидер иронизира по повод „70-те хиляди умерени сирийски бойци“, на чиито наземни операции коалицията би могла да разчита според британския премиер Дейвид Камерън. „Къде са те? Къде са 70-те хиляди умерени, за които говори той? Те нямат 70 000. Нямат и 7000“, уверява Асад.

Същевременно той хвали руската намеса в страната си, която нарече законна, тъй като е била поискана от него самия. Руската операция „съществено повлия и военната, и политическата ситуация в Сирия“, подчертава Асад.

„Колко са сега екстремистките клетки в Европа? Колко екстремисти сте изнесли от Европа в Сирия? Опасен е инкубаторът. Руснаците добре го разбраха. Те искат да защитят Сирия, Ирак, региона и даже Европа. Без преувеличение казвам, че днес те бранят Европа“, изтъква сирийският президент.

Запитан дали се очертава сухопътна намеса на Русия, Башар Асад отговаря, че „темата още не е обсъждана“, и допълва: „Според мен сега едва ли има нужда от това, защото нещата се развиват добре“.

Той оставя вратата отворена и за сътрудничество със западните страни, ако те „наистина са готови да ни помогнат да преборим тероризма“. „Ако са готови, ще ги приемем“, казва Асад. „Ние сме прагматици. В крайна сметка, стремежът ни е да уредим положението в Сирия и да избегнем по-нататъшни кръвопролития“, уверява той.

Запитан дали ще претендира за висшия пост в страната си в случай на избори, Асад отговаря: „Ако се стигне до споразумение за такъв процес, като всеки сириец ще имам право да се кандидатирам“.

„Решението ми прочее ще произтича от способността да действам и (ще зависи от това) дали имам подкрепата на сирийския народ“, допълва той.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.