img

Американците се уплашиха от военната мощ на Русия и Китай! Готвят план за възстановяване на морските си сили!

/
/
/
692 Views

военна мощГлавнокомандващият на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън публикува план за действията, който трябва да определи стратегията на американския флот за запазване на превъзходството в морето, предаде „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

В документа с название „Проект за запазване на военноморското превъзходство“ се отбелязва, че за първи път през последните 25 години ВМС на САЩ са се сблъскали със съперничество от страна на големи държави, съобщи РИА „Новости“.

„Русия и Китай усъвършенстваха своите военни възможности, които им позволяват да действат като световни държави. Техните цели се подкрепят от нарастващия арсенал бойни средства на високо ниво, много от които са ориентирани към нашите слаби места“, посочва адмирал Ричардсън.

„Те продължават да разработват и да доставят на войските си оръжия на базата на информационните технологии – както кинетични, така и некинетични – с увеличена далекобойност, точност и разрушителна сила“, се казва в документа.

Според Ричардсън руският военноморски флот действа регулярно, също и в такива региони по света, където „не е бил забелязван в продължение на почти две десетилетия“. Китайският флот също разширява присъствието си по целия свят, отбелязва адмиралът. Той също така посочва бюджетните ограничения, които не позволяват „да се купи изход от трудното положение, с което се сблъскваме“.

За поддържане на превъзходството в морето главнокомандващият на ВМС на САЩ предлага действия в четири насоки. Първо, той посочва необходимостта от усилването на военноморската мощ на САЩ, включително модернизация на стратегически подводници, развиване на средствата за водене на информационна война и създаване на нови оръжейни системи.

Второ, по неговите думи, е необходимо достигането на високи темпове на обучение на всички нива. Трето, той предлага да се обърне особено внимание на мотивацията на личния състав, и, четвърто, да се укрепи сътрудничеството с партньорите на американските ВМС.

В заключение адмирал Ричардсън подчертава, че ВМС на САЩ ще си останат „най-добрия военноморски флот в света“ само в случай, че всяка минута ще се борят за своето превъзходство. „Нашите съперници са се концентрирали върху борбата за лидерство, но ние трябва да ускорим темпото и да им попречим. Превъзходството е минимално, но има решаващо значение“, отбеляза той.

През ноември Ричардсън заяви, че САЩ на фона на високата активност на руските военни кораби и подводници в Черно и Средиземно море, както и в Тихия океан, се замислят за изпращане на по-голям брой кораби и увеличаване на потенциала на ВМС в Европа. Той отбеляза, че „подобна активност на корабите и подводниците (на Русия – бел. „Взгляд“) не е имало поне от 20 години“, поради което САЩ са принудени да преразгледат своята позиция за глобално лидерство в света.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.