img

Ал Кайда и Ислямска държава в борба за власт!

/
/
/
995 Views

Ал Кайда„Ал Кайда“ може да активизира своята дейност на фона на растящия брой поддръжници на терористичната организация „Ислямска държава“, информира The Wall Street Journal.Арабският експерт по ислямските течения и групировки Хасан Абу Хания разказа за изданието, че понастоящем „Ал Кайда“ е отслабена. На групировката и е необходимо да провежда нови операции, за да напомни за съществуването си. По думите му в момента „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“ се съревновават за „лидерство в джихада“.

Вестникът отбелязва, че за последната година много сунитски бойци от „Ал Кайда“ са преминали на страната на „Ислямска държава“. През май един от главатарите на отряд на „Ал Кайда“ се врече във вярност на „Ислямска държава“. По-рано в състава на ИД се включи и нигерийската терористична групировка „Боко Харам“, ставайки и западноафриканска провинция.

Нападението над хотела Radisson Blu в Мали е извършено от бойци на групировката „Мурабитун“, която е свързана с „Ал Кайда“. Изданието смята, че тази атака може да се приема като опит „Ал Кайда“ да напомни за себе си.

Дълго време „Ал Кайда“ се считаше за най-опасната ислямска терористична групировка, но действията на „Ислямска държава“ и намалиха репутацията. Това обстоятелство може да подтикне ръководството на „Ал Кайда“ към ескалация на насилието.

„Ал Кайда“ не признава халифата, който ИД смята да построи. Групировките се намират в състояние на война. По-рано бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреус предложи на президента на САЩ Барак Обама да използва конфликта между терористичните организации и да заеме страната на „Ал Кайда“ в тази борба.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.