img

Акциите на Газпром се сринаха с 230 млрд. рубли!

/
/
/
1046 Views

ГазпромАкциите на „Газпром” продължават да падат на Московската фондова борса и днес, съобщи finanz.ru. Това е изключение, след като от снощи нещата на пазара в Русия постепенно се успокояват. Според последните данни, една акция на газовата компания струва 143 рубли или с 1.8% по-малко от вчера. Така за денонощие компанията намали капитализацията си с 6-5%, като стана най-губещата руска компания след като избухна кризата със сваления руски самолет от ВВС на Турция.

С това пазарната стойност на „Газпром” намаля с 230 милиарда рубли. Основна причина според експерти е във възможността именно тази компания да бъде използвана от Кремъл като икономическо оръжие срещу Турция.

Но ако такова решение бъде взето, то ще изглежда и като изстрел в крака, смята Пьотър Дашкевич, аналитик на UFS IC. Той твърди, че това ще направи компанията губеща на фона на постоянното понижаване на нейните при условията на спад в цените на природния газ.

Все повече се налага и мнението сред руските анализатори, че съдбата на „Турски поток” е вече решена в негативен план, просто този газопровод едва ли ще се реализира.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.