Home » ЛЮБОПИТНО » Ако сте от тези хора, млечните продукти може да събудят във вас много опасна бактерия!

Ако сте от тези хора, млечните продукти може да събудят във вас много опасна бактерия!
Калцият е важен за доброто здраве на костите и зъбите, но при болни и възрастни хора може да причини инфекция с опасна бактерия, сочи ново американско изследване, цитирано от „Сънди експрес” и БТА.

Специалисти от университета на Мичиган са установили, че минералът „събужда” бактерията Clostridium difficile (C.difficile) и ѝ помага да заразява уязвими индивиди.

Бактерията, инфекцията с която може да е смъртоносна, е сред известните „обитатели” на болници и домове за възрастни хора. Нейна мишена често стават индивиди, чиято имунна система е отслабена от болест или напреднала възраст.

Изследователите са установили, че когато C.difficile достигне червата, калцият ѝ помага да отвори защитната си обвивка и да стане заразна.

Специалистите смятат, че откритието им може да доведе до нови методи на лечение на уязвими индивиди.

loading...

Изследването е направено с мишки, но с него може да се обясни защо някои болнични пациенти и обитатели на домове за възрастни хора са по-застрашени от зараза с бактерията. Смята се, че по-податливите на инфекция индивиди имат повече калций в червата заради някои приемани лекарства или добавки.

Източник: Дунавмост

Сподели с приятели

Leave a Reply

Your email address will not be published.