img

250 000 българи напускат страната за празниците!

/
/
/
837 Views

Нова година в ЧужбинаОколо четвърт милион нашенци ще пътуват по празниците на екскурзия или на гости при приятели и роднини в чужбина. Това прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, съобщава „Монитор”. Според експерта, най-предпочитаните дестинации са съседните Гърция, Турция, Сърбия и Македония, както и европейските страни с най-много заселили се българи – Испания, Италия, Германия. Драганов смята още, че за чужбина пакетите за туровете най-често са за около седмица, а цените им започват от 780 лв. за човек.

„В петзвездните хотели у нас за празниците вече няма места”, съобщи още той. „Никой няма да чака сетилите се в последния момент да отидат на ресторант и да се надяват там да има свободни места в празничната вечер”, смята шефът на Института за анализи и оценки в туризма. „Най-предпочитаните места бяха изкупени от добре организираните българи още в средата на миналия месец. Те са планирали и платили отрано почивките си за Коледа и Нова година”, добави Драганов.

„В България най-предпочитаните дестинации за почивка по празниците са балнео центровете и големите зимни курорти и къщите за гости в цялата страна”, каза още туристическият експерт и добави, че най-много се купуват тридневните пакети. Според него родните курорти ще бъдат пълни с българи, а минималната цена излиза около 350 лв. на човек.

Драганов изчисли още, че по време на празниците пътуващите хора у нас ще са поне 1,5 милиона. Отделно се очаква и немалко чужденци да дойдат за посрещане на нова година у нас, а след това основният поток от външните туристи ще бъде към зимните ни курорти.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.