img

Внимание! Никога не скубете белите косми!

/
/
/
870 Views

Бели космиБелите косми могат да бъдат притеснителни, особено ако все още се чувстваме млади. Макар да се смятат за признак на старостта, те могат да се появят на всяка възраст, особено в случаите, когато има предразположение към преждевременно побеляване.

Често, заедно с белия косъм, се появява и изкушението той да се отскубне, а мнозина се питат дали това няма да се окаже погрешен ход, пише dnes.bg.

 Освен когато става дума за преждевременно побеляване на косата, белите кичури обикновено са признак на остаряване. Причината е, че с напредването на възрастта пигментните клетки, които придават естествения цвят на косата, постепенно загиват. Колкото по-малък е броят им, толкова по-малко е и количеството меланин в космените фоликули. Като следствие на този процес цветът на новата коса е вече бял.

 Много често срещан е въпросът, дали след отскубването на един бял косъм, следва да се появяват повече. Подобни твърдения са мит. Обяснението е, че това, което се случва в даден космен фоликул, не може да засегне процесите, протичащи в съседния. Това означава, че отскубването на определен косъм не може да доведе до появата на повече бели косми.

Важно е да се знае също така, че този навик не е препоръчителен. При изскубването може да се унищожи космения фоликул, съответно и растежът на косми от него. Така при отскубването на множество косми наведнъж е възможно да се формира плешиво петно в тази област.

 Любопитно е, че при мъжете първите признаци на побеляване са видими в брадата, след което преминават към мустака, а накрая достигат и до косата. При жените побелява първо косата в областта на слепоочията.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.