img

Учените категорични: Големината на мозъка не определя интелигентността

/
/
/
1053 Views

Човешки мозъкУчените от столетия търсят отговор на въпроса, дали с големината на мозъка нараства и интелигентността, пише MailOnline. Сега изследователи са открили, че размерът на мозъка обяснява в малка степен защо някои хора са по-умни от други. Вместо това мозъчната структура може да е ключът към обяснението на високите резултати на тестове за интелигентност.

През 1836 година германският анатом Фридрих Тидеман пише в журнала Philosophical Transactions, че “съществува несъмнена връзка между абсолютния размер на мозъка и интелектуалната мощ и функциите на съзнанието.” Оттогава експертите са на различни мнения за това, дали Тидеман е прав. Модерните технологии, каквато е ядрено-магнитният резонанс, дават възможност да се извършват по-надеждни и точни измервния на мозъчния обем, откогато й да било.

Международен изследователски екип, ръководен от Виенския университет, е проучил връзката между обема на мозъка и интелигентността, анализирайки данни от 148 проби, обхващащи 8000 участника. Учените са открили, че връзката между размера на мозъка и интелигентността е слаба, независимо от пола и възрастта на участниците. “Въпреки че се наблюдава връзка, изглежда, че обемът на мозъка няма голямо значение. По-скоро мозъчната структура и интегритет са по-важни като биологична основа за интелигентността, докато размерът на мозъка е един многото компенсиращи механизми за познавателните функции.”

Това заключение се налага и при сравнението на различни видове. Кашалотите, например, имат най-голямата централна нервна система, включително мозък. Знае се също така, че мъжете имат по-големи мозъци от жените, но глобалните резултати от тестове за интелигентност не показват разлика между половете. При хората с мегаленцефалия се наблюдава необичайно голям размер на мозъка, но обикновено те показват по-слаби от средните резултати на тестове.

“Това означава, че структурата е по-важна за познавателните постижения и сред хората”, казва д-р Якоб Питшниг.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.