img

Учени предупреждават: Много скоро ще станем свидетели на Апокалипсис, температурите ще скочат до над 70 градуса!

/
/
/
995 Views

Глобално затоплянеУчени предвиждат, че до края на този век в някои държави от Персийския залив времето ще бъде толкова горещо, че няма да може да се излиза навън. До 2100 г. части от Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Бахрейн и други държави ще бъдат подложени на екстремна комбинация между горещо време и суша, пише британският в. „Индипендънт“.

Ново проучване на базата на компютърна симулация изследва как ще се развият глобалните температури, ако нивата на въглеводород останат в настоящите си стойности. Според него ще се появи нов вид горещи вълни, които ще се отразят на Персийския залив по начин, който не е наблюдаван откакто на Земята има хора. Данните показват, че в някои страни от Персийския залив могат да бъдат измерени температури между 74 и 77 градуса по Целзий за поне шест часа на ден.

Това е толкова горещо, че човешкото тяло става неспособно да произвежда пот, която помага за разхлаждането.
Т. нар. „индекс на горещината“, на базата на който се предвиждат тези градуси, измерва както температурата, така и влажността. С 50% влажност е необходимо температурата да е 45 градуса, за да се чувства като над 70. Но ако влажността се повиши до 100 процента, температурата стига да е едва 35 градуса, за да се чувства като 77.

„Идете на сауна и настройте температурата на 35 градуса или нещо такова. Можете да го понесете за известно време, но си помислете за това като за излагане на външна температура“ за шест или повече часа, каза съавторът на проучването проф. Елфатих Елтахир от Масачузетския технологичен институт. Подобни високи температури могат да се очакват всеки ден. Те обаче ще бъдат на вълни, ще се появяват по-рядко – средно веднъж на десетилетие. Според Елтахир подобни крайно високи температури могат да бъдат избегнати, но само ако светът ограничи емисиите на парникови газове.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.