img

Бареков към ЕС: Загробихте България с турски и руски газ!

/
/
/
982 Views
Сподели с приятели

Николай Бареков„Защо обрекохте българския народ и най-бедната държава – член на Европейския съюз на абсолютна и тотална зависимост от руски и от турски газ едновременно?“. Такъв въпрос отправи гневно евродепутатът от групата на ЕКР Николай Бареков към еврокомисаря, който отговаря за енергийния съюз Марош Шевчович по време на дебат в Европарламента в Страсбург.

В изявлението си Шевчович заяви, че за да успее енергийният съюз, той трябва да е социално справедлив и да е насочен към потребителите, за да може да се справи с енергийната бедност в Европа. Бареков обаче разкритикува комисаря, като заяви категорично, че поведението на Комисията е лицемерно. „Г-н Комисар, с изумление научих от доклада на Европейската комисия, че Вие включихте освен „Северен поток 2“ и „Турски поток“ като приоритет на ЕК, вместо „Южен поток“, който Вашата комисия спря“, обърна се Бареков към комисаря по енергетика и попита: „Каква е гаранцията, че Турция, която ще купува руски газ, няма да го продава на каквито си цени иска на българския и на европейския пазар и то като турски газ?“.

„Защо подкрепихте „Северен поток 2“ , а не работите, както обещахте, за възобновяването на проекта „Набуко“, който би доставил ирански газ за Европа и за България, като алтернатива на руския газ?“, попита още евродепутатът и отбеляза, че по този начин се подкопава доверието на гражданите на Европа в Европейската комисия и в изграждането на бъдещ общ енергиен пазар и съюз.

„Зад гърба на българския народ Германия и г-жа Меркел очевидно много добре се договарят с г-н Путин“, заключи Бареков. „Северен поток“ от Русия за Германия може, „Турски поток“ може, но не и „Южен поток“, който беше далеч по-евтин и по-бърз за изграждане“, коментира преди дни евродепутатът, който е член на Kомисията по енергетика в Европeйския парламент.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.