img

Ето защо в някои страни движението е наобратно! Интересни факти!

/
/
/
1677 Views

ДвижениеДнес в България и много други страни е прието дясното движение по пътищата. Но има и страни с ляво движение. В съвременния свят това са Ирландия, Великобритания, Япония, ЮАР, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Кипър, Малта и редица африкански страни.

Традицията на лявото и дясното движение се е зародила дълго преди изобретяването на автомобила. Според една от версиите, дясното движение е възникнало в Европа по време на средновековието, когато по тесните пътища между населените пунктове пътували не автомобили, а ездачи на коне. Всички били въоръжени. В лявата си ръка ездачите държали щит, за да се защитят в случай на внезапно нападение, затова и се придържали към дясната страна.

Съществува и още една версия за появата на дясното движение: когато конските каруци се разминавали, по-лесно било те да се насочат надясно, тъй като повода е бил в дясната ръка, която у повечето хора е по-развита. Годините минавали, средствата за придвижване се изменили, а традицията останала…

Счита се, че лявото движение е възникнало в Англия. Тази островна държава е била свързана с външният свят само по морски пътища, активно се развивало корабоплаването. За уреждане движението на морските съдове морското ведомство издало указ, според който корабите били длъжни да се придържат вляво. По-късно това правило се разпространило и по автомобилните пътища, а също така се разпространило по всички страни, намиращи се под влиянието на Британия. Някои се придържат и досега до него.

По различно време в много страни било прието лявостранното движение, но на различни етапи от развитието си в тези страни било преминато към нови правила. При някои лявото движение останало по практически съображения – например съседството с държави с ляво движение и по-евтините за внос автомобили с десен волан.

Така например страните, намиращи се в съседство с бившите френски колонии и под тяхно влияние променили движението в бившите британски колонии в Африка. КНДР и Южна Корея сменили лявото движение с дясно след края на японската окупация през 1946г. Една от последните страни, при които е отпаднало лявото движение, е Швеция. Това се случва през 1967 година. Подготовката за реформата започва през 1963 г., когато шведския Парламент създава Държавна комисия за преход към дясностранно движение, която има за цел да разработи и приложи пакет от мерки за гарантиране на прехода. На 3 септември 1967 година в 4:50 ч. всички превозни средства трябвало да спрат, да преминат от другата страна на пътя и в 5:00 да продължат да се движат.

На първо време след прехода бил въведен и специален режим за ограничение на скоростта на движение. На туристите, които идвали в страната с необичайното за тях движение, се препоръчвало от съображения за сигурност да не шофират самостоятелно, а да прибегнат до услугите на специални водачи.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.