img

Честито! ДАНС и ГДБОП ще ни следят банковите сметки!

/
/
/
1359 Views

банкоматБанковите ни сметки ще влязат в електронен регистър. Това решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Информационната система ще бъде създадена и поддържана от Българската народна банка.
В нея ще бъдат включени номерата на банковите сметки, имената на техните титуляри, както и онези хора, които са упълномощени да се разпореждат с парите. В регистъра ще се включат и лицата, които имат наети банкови сейфове.

Е-регистърът трябва да заработи от януари 2017 година. Банките пък трябва всеки месец да подават актуални данни за сметките към БНБ. Достъп до системата ще имат Националната агенция по приходите (НАП), Министерството на вътрешните работи (МВР), ДАНС, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Главна дирекция „Национална полиция“, както и органите на съдебната власт. Същото ще важи за Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщава „Новинар”.

Целта на промените е да се ограничат зачестилите трансгранични случаи на данъчни измами и опити за укриване на данъци. Всъщност с част от промените в Данъчно-осигурителния кодекс се прилага на практика евродиректива за автоматичния обмен на финансова информация между евроинституциите.

Идеята за създаването на електронния регистър бе на финансовия министър Владислав Горанов, който още през февруари се закани да облече тази идея в закон. Тогава той обясни, че родните служби могат да изпращат запитване до всички български банки. Процесът тече с месеци и дотогава информацията може да е безполезна, особено що се отнася за разследване на случаи на „пране на пари“.

Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.